Pig-scale (automatische varkensweger)

Uit Agrofoodwiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Pig-scale is de handelsnaam van H&F Electronics B.V. voor ‘s werelds eerste automatische biggenweger.

Kenmerkend voor dit weegsysteem is dat het een vrijstaande mobile weegschaal is, die de biggen zelfstandig betreden en die geen aanpassingen in het hok vereist. De weegschaal weegt en registreert continu het gewicht van de varkens.


Inhoud

Omschrijving

De Pig-scale is een vrijstaande mobiele weegschaal die de varkens zelfstandig betreden. Er zijn geen aanpassingen aan het hok vereist en de varkens worden volledig automatisch gewogen. Dit biedt de agrarisch ondernemer handvatten om op basis van gewicht en gerelateerde meetgegevens (o.a. dagelijkse groei, uniformiteit, standaard deviatie en variatiecoëfficiënt) de varkens te managen. Zo zijn bijvoorbeeld directe gevolgen van verscheidene factoren, waaronder verandering van voeding en ziekte, zichtbaar. Dit biedt waardevolle inzichten in het welzijn en de groei van de varkens. Hierdoor kan het management snel worden aangepast om zodoende kosten te besparen en toch het maximale genetische potentieel te realiseren.

Toepassingsgebied

De groei van varkens wordt beïnvloed door veel factoren, waaronder de omgeving, ziekteverwekkers, genen en de voeding. De biggenopfok-fase is van essentieel belang voor het verdere groeiverloop van varkens. Uit onderzoek blijkt dat biggen, die tijdens de eerste week van de biggenopfok een negatieve groeitrend laten zien, gemiddeld 10-20 dagen meer nodig hebben om een marktconform gewicht te bereiken t.o.v. biggen die in deze periode een positieve groei trend laten zien. Een agrarisch ondernemer moet continu proberen het genetisch potentieel van zijn varkens te maximaliseren. Echter, uit onderzoek blijkt dat slechts 70% van het genetisch potentieel wordt bereikt (Ioannis Mavromichalis, 2009).

De varkensbedrijven met de beste resultaten hebben duidelijke verwachtingen, communiceren verandering effectief en restrictief, en meten in real-time de belangrijkste indicatoren om de winstgevendheid te maximaliseren. Management speelt hierbij een belangrijke rol om een totaal beeld te krijgen van genetica, faciliteiten en voeding. De sleutel tot verbetering is het managen van de metingen.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: Het bestand lijkt niet aanwezig te zijn: /var/www/vhosts/agrofoodwiki.nl/httpdocs/images/8/86/Pigscale.png
alternatieve tekst

Productkwaliteit

De Pig-scale is vervaardigd uit Roest Vast Staal (RVS). Dagelijks worden er ongeveer 100 wegingen gedaan in een hok van gemiddeld 15 biggen. Hierdoor wordt een erg hoge betrouwbaarheid gehaald en is de nauwkeurigheid van het gemiddelde gewicht +/- 1%.

Voor en Nadelen

Voordelen

Nadelen

Beschikbaarheid van apparatuur

De Pig-scale is verkrijgbaar bij verscheidene dealers wereldwijd. Voor een volledig overzicht zie Pig-scale | biggenweger

Kosten

De investering bedraagt afhankelijk van de configuratie om en nabij de 2500,- Euro per weegsysteem. Dit is inclusief de management software voor het analyseren van de meet gegevens.

Externe Links

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Navigatie
Ondersteund door
Hulpmiddelen